Suomenhevonen


Tiesitkö, että suomenhevonen on maailman monipuolisin hevosrotu? Tai että se on maailman nopein kylmäverinen?

Suomenhevonen on kokoonsa nähden maailman parhain vetohevonen ennen kaikkea hyvän tekniikkansa ansiosta. Suomenhevonen pystyy vetämään jopa 110 % omasta painostaan. Suomenhevosia onkin ennen käytetty paljon metsätöissä vetämässä puita metsästä. Nykyään niitä käytetään edelleen metsätöissä, tosin hieman harvemmin ja vähemmän kuin ennen.

Rotuominaisuuksiltaan suomenhevonen on lihaksikas, sopusuhtainen ja vankkarunkoinen. Suomenhevosen kaula on lyhyehkö ja paksu, selkä vahva, lautanen on pyöreä ja loivasti laskeva sekä sen jalat ovat vahvarakenteiset. Väriltään suomenhevoset ovat useimmiten raudikkoja, mutta ruunikot ja mustatkin suomenhevoset ovat hyvin tavallisia. Valkoiset merkit päässä ja jaloissa ovat varsin yleisiä suomenhevosilla. Suomenhevosen häntä ja harja kasvavat yleensä pitkiksi ja tuuheiksi. Piensuomenhevosiksi lasketaan ne suomenhevoset, joiden säkäkorkeus on alle 148cm:ä.

Suomenhevoset ovat luonteeltansa rauhallisia ja suoraviivaisia. Se on sitkeä työhevonen, nopea ravuri ja kuuliainen ratsu.Luonteeltaan suomenhevonen on älykäs ja rauhallinen. Ratsastaessa se on tottelevainen, eteenpäinpyrkivä ja kuuliainen, mikä tekeekin suomenhevosesta kevyen ratsastaa ja ajaa.
Suomenhevosia käytetään eniten raviurheilussa. Suomessa 3/4 suomenhevosista ovat ravureita ja se onkin maailman nopein kylmäverirotu. Suomenhevonen on erinomainen kilparatsu myös vaativiin luokkiin. Se soveltuu mainiosti sen lisäksi maastoratsuksi, terapiahevoseksi, valjakko-ajoon, matkaratsastukseen, huviajeluun ja ennen kaikkea koulu-, este-, ja kenttäkisaratsuksi.